top of page

Yedi Vadi

Eğitim ve Yaşam Koçu Döndü Polat'la Yeni Kitabı VADİ üzerine Söyleşi



Elimizdeki kitabın adı Vadi. Bir roman ya da coğrafi eserden çok mitolojik kahraman ve kavram Simurg’un vadileri sözkonusu olan. Hani o yedi Simurg vadisi var ya… Aşk’tan Yalnızlığa.


Vadi, ilk kitabı “Okuyorum Öğreniyorum Öyleyse Varım” ile bir ilk kitaptan beklenmedik ölçüde akıllı, güncel ve bilimsel kitabın yazarı; eğitimci, eğitim ve yaşam koçu Döndü Polat’ın ikinci eseri.

Sözü uzatmadan kendisiyle baş başa kalmak, kitabında doğal olarak söyleyemedikleri ve anlatamadıklarını anlamak ve duymak için kendisine ilk sorumuzu yöneltiyorum.


“Sizi kendi sözlerinizle tanıyabilir miyiz Döndü Polat?

Çocuk ruhlu, hayal kurmayı seven kurduğu hayallere inanıp peşinden giden birisi olduğumu söyleyebilirim. Okumayı, çalışmayı ve gezmeyi çok seviyorum.

Herkesi dinleyen ama son kararı kendi veren biraz Osmanlı meşrutiyeti gibi olsa da kendimle ilgili kararları kendim almayı seviyorum.”


“Sizde kitap yazma düşüncesi nasıl gelişti.

Aslında, Vadi’nin ön özünde belirttiğim gibi, çocukluk hayalimdi yazmak. Çocukken zor bir hayatım oldu. Kitap yazarak ünlü olmayı ve zengin olmayı hayal ediyordum sonra da dünyayı kurtarmayı. Ülkedeki tüm sorunları çözüyordum.

Her zaman yalnız kalmayı kendi kendime bir şeyler karalamayı seviyordum. Ama asıl kitap fikri gazete yazıları başlamasıyla birlikte gelişti desem daha doğru olur.


“Ve ilk kitabınız Okuyorum Öğreniyorum Öyleyse Varım'dan nasıl tepkiler aldınız?

İlk göz ağrım ilk mutluluk benim için. Bir öğretmen olarak kitap ortaya koymam birçok insanı şaşırttı. Fakat bu şaşkınlık olumsuz anlamda değil, genel olarak çok yoğun bir hayatım olduğu için hangi arada bunu yaptın şeklindeki tepkiler daha fazlaydı.

İçerik anlamında ise genel olarak uygulamaların hem kendileri hem çocukları için faydalı olduğunu, Ethan ile Liya’nın bir öğrenme yolculuğu olması gerektiğini düşünenlerde bulunmakta.”


“Mesleki ve sosyal yaşamınızda gözlemlediğim değişimler ve ilginç anekdotlar oldu mu kitap sonrası?

Meslek ve sosyal hayatımda değişimler oldu tabii. Çocuğunda özellikle okuma sorunu yaşayan daha çok veli bana ulaşmaya başladı. Sadece veliler değil meslektaşlarımdan da öğrencileri ile okuma problemi yaşayan arkadaşlar uygulamalar için sık sık bilgi alışverişi yapmaya başladılar.

Dersine yeni girmeye başladığım öğrencilerin genel olarak tepkisi; nasıl yani öğretmenim siz kitap mı yazdınız yani yazar mısınız şeklinde oldu.


“Gazete yazıları nasıl başladı?

Gazete yazılarım bir arkadaş grubumun oluşturduğu web sayfasında yazmamı istediler. Bu yazıları fark eden Ayhan ÖZTÜRK öğretmenim balıkesir24saat’te istersem yazıların yayınlanabileceğini söyledi böylece Coşkun Yaman ile tanıştık ve gazete de yazma serüvenim böyle başladı.

Bu konuda şöyle düşünüyorum tabii birilerinin aracı olması ve tanışmak yolun açılması güzel, ama gazetede yazmadan öncesinde artık yazdıklarımı bir platforma taşımam gerektiğini hep düşünüyordum. Aslında hep söylerim biz evrenden ne istiyorsak, hayalini kurup adım atmamız yeterli.”


“Medya deneyiminizin ilk meyvesi Vadi hakkında neler söylersiniz?

Vadi balıkesir24saat adlı web gazetesinde yayınlanan yazılardan oluşturulmuş bir kompozisyon.

Vadi’de içerik biraz kişisel gelişim içerikli diyebiliriz. Kitap üç bölümden oluşsa da kişiyi hep bir kendini sorgulamaya, “neredeyim” “ne yapmak istiyorum” “nasıl yapabilirim” sorularına farklı bir bakış açısı kazandırmaya çalışan bir serüven.

Aslında Vadi’nin içeriğinde hem öğretmenlik deneyimimden elde ettiklerim hem koçluk danışanlarımdan elde ettiklerim hem de verdiğim grup eğitimlerinden elde ettiklerimin sonucu. Yani uygulamalar sonucu toplamda bir hayat ve hayata bakış açısı diyebiliriz.”


“Yeni projeleriniz neler?

Farklı bir alanda yazma deneyimi sağlamak istiyorum diyebilirim. Projeler biraz da okurların tepkilerine göre şekillenebilir.”


“Liya ile Ethan’dan başka bir serüven gelebilir mi?

Neden olmasın? “Arayış” serisinde ortaya çıkan “Meryem” olabilir. Bakarsınız bir Ayvalık öyküsü de olabilir.

Kalbimden geçen bir geçmiş ve gelecek arasında bir öykü kurabilmek tüm amacım. Belki de dünyaya bu kadar kötü davranan biz insanlara dünya sadece bize ait değil, başka dünyalarında olduğu anlatabilecek bir şeyler yazmak.”










22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page