top of page

Sonsuz "V Gecesi"

Güncelleme tarihi: 23 Şub 2023

Yazar, tangocu ve mimari restoratör Özlem Alpözgen ile soğuk bir kış gecesinde yazışıyoruz arada kentler, köylerle. Karşımda, hiç vazgeçmemiş, nihayet gece hakkında bir kitap yazmak uğruna günışığından vazgeçmiş "genç" bir yazar duruyor hâlâ. Hâlâ diyorum, zira yazarımızla tanıştığımızda o henüz öğrencidir. İstanbul kazan kendisi kepçe çabalamaktadır. Yaşam çevreni ve evreni ona uymasa da İstanbul'dan da vazgeçmez. Şimdilerde İzmir'de yaşadığına bakmamak gerekir ki o hâlâ bir İstanbul gecesinde kalemiyle hem çizgiler hem de kelimeleriyle karanlıkta ağmaktadır. Ve artık ilk ismi V olan kitabı, eklemelerle V GECESİ olarak yayımlanmıştır. Zaman biçimsel olarak kitabıyla diyemediklerini demesi vaktidir.



*Gece için çok şey söylenmiş az şey yazılmıştır sanki sevgili Özlem. Sence gece nedir?


Gece, üstünü örttüğümüz her şeyin su yüzüne çıktığı bir aralık, belki de karadelik... Sessizliğin ve karanlığın altından sıyrılıp gelen tüm o bastırılmış, itilmiş, yok sayılmış, içe atılmış duygular, hazlar, arzulardır. Dahası fazlasıyla kaynağının içine kıvrılmış egonun cesaretle kendini yukarı fırlattığı bir andır. Gece gerçek, kusurlu, kendinle barışık, kendine karşı iken bile bütün olma hali.


** Çok şaşırdım. Parmaklarımızla tuşların mikrofonundan konuşmamıza rağmen bir genç filozof sözleri bunlar. Demek ki çok doluymuşsun gece hakkında. Hazırlıklı olduğunu söylemem zira işler günışığında oluşur. Çok merak ettiğimse şu: En çok hangi harfler ve kelimeler sana geceyi andırır?


Geceyi anımsatan tek bir harf Var. ( V ). Ve tek bir kelime YILDIZ... Kitap Gece V Yıldız'ın hikâyesini içeriyor. Gecenin soyut halini Yıldızlar somutlaştırıyor. Neden V derseniz? Yanıt kitapta var. V joker bir harf ortak anlamı geçiş olan pek çok soyut kavramı karşılıyor.


*** Seni şu an göremiyorum. Malum gece ama bu gece Gece değil elbette. Sen kitabını yazdığın geceye karşı korunaklısın ve sanırım gecedensin de. Sözlerim sayıklama, takılmaca içeriyor gibi görünebilir, ama asla değil. Büyük Gece metaforunda, tüm beşeri ve sosyal bilimlerden arınmış olarak, yani yok olmuş ve kaybolmuş, daha başka nasıl konuşulabilir. Bu bağlamda tanıyalım: Özlem Alpözgen kimdir?


YTÜ M.Y.O. Restorasyon bölümü mezunuyum. İstanbul 1977 doğumluyum. YTÜ Mimarlık bölümüne geçtim. Gereksiz senelerce beceremediğim bu bölümde oyalandım. Aklım başıma gelince bıraktım. İki kere başarısız iş kurma girişimim oldu. Tango tutkunuyum. Amatörce resimle ilgileniyorum. Görsel sanatların her türlüsüne yoğun ilgim var.


**** V Gecesi'nin macerası nedir?


Gecenin macerası, hayatı kaybedenler kulübü üyesi olarak geçen, başarısız manik depresif kişilik bozukluğuyla boğuşan bir öğrencinin macerası. Uykusuz ve bunaltıcı gecelerden sağ kurtulan, içinden çıkamadığı hayata meydan okumanın yolunu yazmakta bulan bir kızın kurguladığı bir aşk hikâyesi...


***** İlk kitap duygusu nasıldı ki geçmiş sayılırsın o kör kavşağı?


İlk kitap duygusu, tuhaf ve anlatılması güç bir duygu. Özellikle kendini iyleştirmek için yazan birinin yazdıklarıyla arasında bir bağ kuruluyor. Okurdan yazdıklarımı kıskanıyorum. Ve bu kitabın eleştiriye ve beğeniye açılması beni ürkütüyor. Bir taraftan da çok heyecan verici.


* Yeni kitap ve projeler var mıdır?


Hep olacak, hayal etmeye devam... Daha çılgın, daha delilikle tabii ki.









28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page