Kaz Dağı Bilgesi SİNAN KAHYAOĞLU'nun ilk tarih gezisinin ardından bu yolculuğun kitabı da yayımlandı: Moğolistan.
"Gezip görmek, insanın görüşlerini genişletir. Atalarımızın bir sözü vardır: "Çok yaşayan değil, çok gezen bilir" derler. Yani hiçbir yere çıkmadan sadece kendi köyünde yaşayan bir kimsenin bilgisi de kendi köyü kadardır. Oysa çok yer dolaşan kişiler, çok coğrafya ve çok insan tanırlar. Böylece insanlar arasındaki ve toplumlar arasındaki farkları görürler. Çok farklı insanlardan çok değişik şeyler öğrenirler. Bizler de dünyanın geçmiş dönemlerindeki toplumsal yapılarını bu gezginlerin yazdıklarından öğrenmekteyiz. Örneğin Asya ile ilgili bilgileri 13. yüzyılda Çin'e yaptığı gezileri yazan Marko Polo'nun anılarından öğrenmekteyiz. Marko Polo Kubilay Han'ın elçiliğini de yapmıştır. Anılarında kâğıt para kullanıldığını, pasaportların geçerli olduğunu ve kömür ile petrol yakıldığını belirtir. Yine İbni Batuta gezilerinde Anadolu'yu dolaşırken Ahi tekkelerinden bahseder. Ahiler hakkında en güvenli bilgiyi onun eserinde bulmaktayız. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür. Eski gezginlerin gördüklerini anlatmaları çok önemlidir. Yalnız eski gezginler gördüklerini görüntüleyip günümüze ulaştıramamışlardır. 19. yüzyılda fotoğraf yerine resim çizimleri kullanılmıştır. C. Texier Anadolu'da dolaşırken önemli yerlerin resimlerini çizdirip kitabına koymuştur. Bunun için yanında bir ressam taşımıştır. 19. yüzyıl içinde fotoğraf sanatı da gelişmiş ve 20. yüzyılda fotoğraf belge olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde fotoğraf çekmek artık çok kolaydır. Yine 20. yüzyıl içinde video çekimleri kolaylaşmış ve bunlar gerekli yerlerde saklanarak gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılmaktadır. Fotoğraf ve videolar günümüzü gelecek kuşaklara daha net ve doğal olarak anlatmaktadır. Çünkü her geçen gün gerek doğa, gerek toplum, gerek insanlar değişmektedir.
Bu fakir, Moğolistan gezimizi anlatarak çektiği fotoğrafları siz okurlara sunmaya çalıştı. Umarım 2023 Moğolistan’ı hakkında bir belge olur. Dukha Türkleri Ren Geyiği yetiştiren insanlardır. Onların sadece bir günlük hayatlarını fotoğraflar ile belgeleyip sizlere sunmaya çalıştık. Fotoğraflar konusunda fotoğraf sanatçısı Necmi Alagaş'tan yardım istedik. Sağ olsun, bizleri kırmadı ve gezi grubumuzdan olan arkadaşımız çektiği güzel fotoğrafları bizlere vererek bu eseri zenginleştirdi.
Kitabı hazırlarken Sayın Ümit Şıracı beyden de yararlandım. Geziyi o ve Yücel bey düzenlemişti. Ümit beye, Yücel beye, Necmi beye, Necati Demir’e ve diğer gezi grup arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Umarım tarihe bir not düşeriz."
Sinan Kahyaoğlu Tahtakuşlar/Edremit 8 Ekim 2023
(ÖNSÖZ)
Commenti