VADİ ve OKUYORUM ÖĞRENİYORUM ÖYLEYSE VARIM kitaplarının yazarı eğitim koçu-öğretmen DÖNDÜ POLAT üçüncü kitabında en somut eğitim ve sınav gerçeklerimizin karşısına çok yüklü, soyut ve pratik yaklaşımlarla öğrencilerimizi ve ailelerini şaşırtıcı derecede bir yoğunlukla sorguluyor, soru ve sorunlarının kökenlerini, cevaplarını bulmaları için motivasyon kazandırırken insanın en doğal ve masum karmaşıklığı olan Arayış’ı “kendinde, duygularda ve sevgide” bulmak için yola çıkan bir eğitim gezgini olarak gerçek yaşamla eğitim dünyasının gerçeklerini bir bir kuşatıyor ve bütün zorlukları aşıyor. Bu süreci daha iyi okurlara aktarmak için yazarla söyleştik.
Üçüncü kitabınız ARAYIŞ’ın kısa hikâyesini sizden alabilir miyiz?
Aslında tüm yazdıklarım büyük bir arayışın küçük bir parçası..
Yazdıklarımı okuduğumda insanoğlunun hep bir arayış içerisinde olduğunu ve bunu nasıl kolaylaştırabileceğini anlattığımı anlıyorum. Aradıklarımız sevgi, başarı, duygular...
Kısacası yaşam bir arayış ve aradığınızı bulduğunuz da yeni bir arayışın içine girdiğiniz tatlı heyecanlarla yüklü
ARAYIŞ tam olarak böyle tatlı bir heyecandan çıktı ve girdi hayatımıza.
Arayış, okul ya da kişisel olsun büyün kişisel/sosyal hayatımızı içine alan büyülü bir kavram, çünkü hedef ve kaynak gibi görecelilik taşımadığı gibi sosyal eşitsizlik ve olumsuzluklara da yol açmıyor. Bir eğitimci ve koç olarak arayış sizin için hangi anlamları taşıyor?
Oldukça zor bir soru, aslında belki arayışımın tam olarak ne olduğunu bilsem biter mi diye düşünmedim desem yalan olur.
Arayışın kendisi benin için öncelikle “anlam” ifade ediyor, çünkü hayatımdaki her şeyi arayıp bulduğum için anlamlı.
Ayrıca çaba, özveri ve emek demek. Hepsinde daha değerlisi ise “kaynak” demek, çünkü her arayışınız sizi hayatın farklı bir kaynağına götürdüğü gibi eğer kaynağınızı bulabilir ve doğru değerlendirirseniz yeni “umutlar” ve yeni arayışlar demek.
Okur belki yanıldığını anlayacak, Arayış’a başlayacağını düşünerek girdiği bu okuma yolculuğunda LGS, Sınav, Mücadele Ruhu, Motivasyon gibi gayet teknik ve mesleki terimlerle karşılaşınca. Acaba Arayış’ta bir soyut ve somut beraberliği mi görmeliyiz?
Aslında bir nevi öyle.
Hep soyut arayışta olduğumuzu düşünürüz. Ama hayattan tüm beklentimiz somut.
Çocuğumuz iyi insan olsun saygılı şefkatli iyiliksever hepsi soyut ama akademik başarı bekleriz notları iyi olsun isteriz somut.
Kısacası hayat kendisi de böyle değil mi. Sadece yapmak istediğim gerçek gördüğümüzü olduğu gibi ifade etmeye çalışmaktı, umarım başarılı olmuştur.
Hayal Defterindeki Minik Kalemler okula henüz dönmediler. Acaba kendilerini bu yaz başından beri nasıl hissediyorlar, görüyorlardır? Gözlemleriniz neler oldu o projeden beri?
“Hayal Defterindeki Minik Kalemler” benim için kendi doğallığı içinde gelişen bir projeydi. Hızlı okuma eğitimi verdiğim öğrencilerimle okumanın büyülü dünyasına dalarken hayalleri birleştirerek çıkardığımız bir ürün.
O yaş grubu için inanılmaz bir şey kendilerine ait kitaplarının olması, son buluşmamızda özgüvenlerini ve gözlerinin içindeki ışıltıyı görmenizi çok isterdim. Aslında bunu tüm okuyucuların görmesini isterdim.
Gelen en güzel geri bildirimler sosyal alanlarda kendilerine duydukları güvenin arttığı ve ifade yeteneklerini geliştiğiydi.
Okuyorum Öğreniyorum… ve Vadi sonrası yani üçüncü kitap öncesi aslında çok merak ettiğim kitaplı yazar hal ve durumlarınızdaki yeni değişimler ve durumlar nasıldı?
Yazmak aslında bir prestij değil. Birçok insanın baktığı ilk nokta kitapların ne kadar sattığı ne kadar kazandırdığu hakkında... Bu bir boyutu ama diğer boyutlardan bakarsanız sizi alanınızda daha yetkin görmeye başlıyor insanlar. Söylediklerinizin güvenirliliği artıyor. Hatta yaşanılan birçok sorunda bir çözüm ya da fikrinizin sorulması çok ama çok güzel. Özellikle ilk kitabımdan sonra, ilkokul öğrencileri ile yaşanan okuma bozukluğu ile ilgili çok fazla talep vardı.
Son olarak yeni çalışmalar, taslaklar, projeler, fikirleriniz hakkında sohbetle söyleşimizi tamamlayalım Döndü Hanım.
Yapmak istediğim çok şey var desem, uygunsuz kaçar mı bilmiyorum.
Yazdıklarım genel olarak hep eğitimci kimliğimin getirdikleri...
Öncelikle şu ana kadar bir öykü denemem oldu. Bir kurgu kitap yazmak istiyorum. Bunun için farklı birkaç düşüncem var.
“Hayal Defterindeki Minik Kalemler”den sonra çocuk edebiyatı çok ilgimi çekiyor bu alanda da farklı bir projede yer almak istiyorum.
Okuma alışkanlığının yeni nesillere kazandırılması ile ilgili dijital platformda ve yazılı eserlerle bir çalışma yapmak istiyorum.
Bir de okuma ile ilgili seminerler yapmak en çok istediklerimden…
Comentários