top of page

POST P Kitapları




I.


POST P yani Pandemi Sonrası, yeni normallerle örülen yeni bir yaşam yolculuğunun varlığını işaret ediyor. Bu süreçte Kafekültür hiç durmadan kitaplar yayımladı ve yeni yazarları, yola durmaksızın devam eden yazarların eserlerini yayımlarken elbette ne olduğunu nelerin değiştiğini düşünerek sorguladı. İşte şimdi Post P sürecine pandemi süreci ve sonrasında yaşama aktardığımız yazarları ve onların kitaplarını zaman zaman kendi saptamalarıyla ve çoğunlukla sessizlikleriyle yorumlayarak sürecin anlam ve konumlarına yazılı tarihler düşürmek, insani sorgulamalar geleneğini yeni vektörün yol sınırları arasında ilerletmek istiyoruz.

Aşağıda yer verdiğimiz tekil ve tümel örnekler kesin bir seçim ve sıralama doğrultusundan çok, çoklu kültür ortamında yansıttıkları duygusal ve düşünsel akislerin ışığında neredeyse rastlantısal olarak gezilerek ele alınmıştır. Ve tabii ki onların daha çok tanıtılmaları ve gündeme gelmeleri başlıca amaçlarımızdan da olsa neredeyse hepsinin pandemi dönemi boyunca ve biraz öncesinden üretilmiş olmaları, bu dönemin gizli anlam kapılarını açan anahtarlar olmalarını da sağlamaktadır. Yazarlardan, kitaplardan da beklenen budur kesinlikle.


*Yolculuk - EMİNE EBRU

Yazarın instagram profili paylaşımından:

"Pandemi günleri hepimizin hayatında bir şeyler değiştirdi. Ben bildiğim, sevdiğim şeyleri yaptım. Ekşi mayalı ekmek yapanlara da şapka çıkardım:)

"Yolculuk" böyle günlerde ortaya çıktı. Ülke kapanınca benim bilgisayar açılıyor yazmaya başlıyordum. Yasaklar kalkınca kendimi dışarı atıyordum. Zor günlerdi ve eğlence arıyorduk. Kendimi güldürmek için başladığım bu hikaye hala devam ediyor. Bana iyi gelen şey umarım size de keyif verir.

Gidebildiğim yere kadar gitmeyi istiyorum bundan sonra.

Bu benim yolculuğum, tutunduğum bir dal var. O inat yok mu, o şahane inat. Korku ve mutluluğun harmanlandığı anların kölesiyim.

Buruk sevinçlerim var, hayat sırtımdan hançerlerken bir taraftan da kucak açıyor. Bir yanıma kar yağıyor, diğer yanım çiçek veriyor.

Yazmak, güneşli günlerde bir ağacın gölgesine sığınmak gibi.

Bana bu fırsatı verenlere sonsuz teşekkürler 🙏

@kafekultur



*Vadi / Arayış, DÖNDÜ POLAT

Durup düşünmeye fırsat bulamadan eğitim çalışmalarına aralıksız devam eden yazar, eğitim koçu Döndü Polat bu dönemde kaleme aldığı köşe yazılarından bazılarını anlamlı iki başlık altında toplayarak 2 ve 3. kitapları Vadi ve Arayış'a imza attı. İlk kitabı Okuyorum Öğreniyorum Öyleyse Varım, sonraki kitaplarına oranla metotlar içeren, bilgi ve eğitim kanalında kabul edebileceğimiz bir yayın iken, Vadi ile Arayış, sanıyoruz ki Post P denilebilecek bir kültürel yayın türüyle yazarı tanıştırdı yeni bir normun çatısı altında. Bir araya getirilmiş yazılardan oluşan kitaplar genellikle gazetecilerin başvurdukları bir kitap yayınlama çözümüdür, ama öte yandan salgın sürecinin ve devamının yarattığı baskılar, kuşkular ve gerilim ân'a ve kısa zamana yayılan pratikler içine hapsetti çoğu yazarımızı.




*La, Şirin Parkan

Aslında tam da pandemi başına denk gelen talihsiz bir kitap oldu La. Talihsiz tabiri küçük bir haksızlık sayılabilir, çünkü şiir, Fransız Christian Bobin'in deyişiyle "bu dünyadan kaçmanın tek yolu" şiirdir. Bobin'e göre şiir edebi bir tür değil; "yaşamın ruhsal deneyimidir, en yüksek kesinlik yoğunluğudur, en zayıf yaşamın sonu olmayan bir yaşam olduğu yönündeki kör edici sezgidir." Yani La şairin diğer şiir kitapları gibi evren yaşındadır tam tamına. Maddeden enerjiye, oradan entropiye ve geri dönüşe kadar uzanan varoluş olasılıklarının bir arada bir yıldız sıcaklığında kaynaması ve soğumasıdır. La ilk yayımlandığında etkinlikleri oldu ve planlandı. Ne yazık ki bir etkinliğinin yapıldığı kitabevi-kafe pandemi sonrasında kapandı ve bir daha da açılmadı. Şairin farklı şehirlerde planlanan imza günleri ve söyleşileri asla yapılamadı.



*Sinan Kahyaoğlu Kitaplığı

İlk kitabı Kafekültür'de çıktığında yazarımız Sinan Kahyaoğlu, pandemi sırasında/sürecinde geçen 2021 yazında Edremit Tarihi kitabını taze taze okurlarıyla Edremit Kitap Fuarı'nda paylaşmıştı ve kitabı çok ilgi gördü. Bu kitabın sözleşmesi bir dost evinde yapılmıştı, çünkü tüm mekanlar kapalıydı, yani buluşulacak açık bir yer bulmak mümkün değildi. O yaz başı turizmin de kollanacak olmasıyla herkes yazlık yerlere hücum etti etti, fakat kalabalık ortamlara resmi olarak nadiren izin verilen etkinliklerden olan bu fuar gerçekten maskeli-maskesiz bir ortamda geçen, vatandaşların kış ve bahar boyunca evlerinden çıkamadıkları için açık havaya, kalabalıklara hücum ettikleri bir baloydu adeta.





DEVAM EDECEK

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page