Sunuş
Bilgiseven Akademisi Sunumları” 1. Kitap olan ilk yayınımızda öncelikle Akademiye gönül vermiş kişilerin ilgisiyle karşılaştık. Olumlu eleştiriler aldık. Bu durum, editör olarak beni de oldukça mutlu etti. Sunumların zoom video kayıtlarında çözümlemelerde oldukça sıkıntılar çektik çoğunlukla da çözemedik. Bir yandan power point sunumlarından metin oluşturmak zamanımı aldı ama, önemli olan bilginin yayılması olduğu için bu işleri zevkle yaptım/yapıyorum diyebilirim. 2024 yaz sezon finaliyle 373’e ulaşan sunumlarla oldukça iyi bir tempo ile yolumuza devam ediyoruz. M. Ziya Kaymak moderatörlüğünde yapacağımız zoom toplantılarıyla bilgi dağarcığımızı daha da zenginleştireceğiz. 2. Kitabımızda; özellikle sizlerle paylaştığım Tarih Felsefesi konusundaki üç sunumumu metin haline dönüştürdüm. Yaşar Bilge hocamızın çoğumuzu ilgilendiren felsefi konularla buluşturan iki sunumunun metni de umarım dikkatinizi çekecektir.
M. Ziya Kaymak’ın Obskurantizm’den Post-truth’a giden yolda cehaletle olan serüvenin bir ifadesini; mimar yazar Dr. Nedim İnce’nin mitler ve tıp ilişkisini ortaya koyduğu özgün anlatımını; Ümit Şenel’in kabına sığamayan şevkle yaptığı sunumlarından ilki olan estetik ve sanat özgünlüğünü; T. Fikret Tekin’in pozitivist bakış ile yaşamımızı etkileyen dünya halinden bize geçen enerjinin kömür ile olan çevresel etkileşiminin evrenselden ülkemiz boyutlarına bilimsel bir formatta makale özgünlüğünde anlatımını; akademimizin gelişiminde katkılarını esirgemeyen Sinan Kahyaoğlu’nun felsefenin ilk ortaya çıkışından günümüze dünyanın farklı coğrafyalarda serüvenini ve büyük ilgiyle izlenen tarihsel-sosyal boyutuyla ele aldığı göç konusundaki sunumlarının anlatımını; Şefik Usta’nın okuma aşkıyla felsefi konulara olan büyük ilgisini örtüştüren, yaptığı kitap incelemesiyle dinsel seremoni içinden bir çağın anatomisini tarih süzgecinden geçirerek anlatımının metinlerini sizlerle buluşturma çabası içinde oldum.
Akademi olarak amacımız, bilgi aktarımlarınızla bütün sunumların metinlerinin yer aldığı sunum kitaplarımızı sizlerle paylaşabilmek olacaktır. Gerek zoom gerekse yüz yüze olan toplantılarımıza en yüksek katılımı sağlayabilmek umudu ve iyi okumalar dileklerimle.
2. KİTAP İçindekiler
Bilinçte Giysi Metaforu
YAŞAR BİLGE
Gerçekliğin Tembellik Etme Hakkıyla Mücadelesi
YAŞAR BİLGE
İlk Çağdan – Batı Ortaçağına Tarih Felsefesinin Kökeni Üzerine
Tarih Felsefesinin İslam Ortaçağında Kökeni Üzerine
Rönesanstan Aydınlanmaya Tarih Anlayışları ve Tarih Felsefesinin Ortaya Çıkışı
Cehaletin Kilometre Taşları
M. ZİYA KAYMAK
Mitler, Mitoloji ve Tıp
NEDİM İNCE
Kömür Santrallerinin Çevresel Etkileri
T. FİKRET TEKİN
Tarihsel ve Toplumsal Sürecinde Estetik ve Sanat
ÜMİT ŞENEL
Felsefenin Coğrafyası
Tarih Boyunca Göçler ve Sorunları
“Kasvetli Çağ" Üzerine
ŞEFİK USTA
Comments